top of page
Foto van schrijverAngélique Syroit

Welke invloed hebben mijn darmen op mijn gehele gezondheid?

Een groot deel van ons immuunsysteem hangt af van het goed functioneren van onze goedaardige bacteriën in onze darmen.

In ons lichaam wonen triljoenen bacteriën, virussen, schimmels en andere minuscuul kleine organismen. De optelsom van alle bacteriën in onze buik noemen we ook wel het microbioom. Als de goede bacteriën in de buik de overhand hebben en hun werk kunnen doen, dan houden ze de ziekmakende bacteriën onder controle.


Balans is belangrijk


De goede bacteriën in de buik werken als een eerste linie van soldaatjes die daar ziekmakers zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten onder controle houden. Wij horen ongeveer 3 kilo (!) van deze goedaardige bacteriën bij ons te hebben, wat spijtig genoeg bij het merendeel van de bevolking nog niet eens de helft is. Het is dus eigenlijk van levensbelang om ervoor te zorgen dat de goede bacteriën in de buik op peil gehouden worden.


Alles begint bij je spijsvertering


Gelukkig wordt er meer en meer medisch onderzoek gedaan naar de connectie tussen de ongelooflijke complexiteit van onze darmen en hun belang voor onze algehele gezondheid.

De darmen zijn meer dan een buis waar voedsel door passeert: talrijke onderzoeken tonen verbanden tussen je darmgezondheid en je immuunsysteem, overgewicht, hormoonhuishouding, stemming en zelfs auto-immuunziekten of huidklachten.


Enkele signalen dat je spijsvertering uit balans is


Onze westerse leefstijl kenmerkt zich door een hoog stressniveau en weinig slaap. Stress is een factor waar de goede darmbacteriën niet tegen kunnen.

Denk ook aan antibiotica kuren, ons vlees waar grote hoeveelheden antibiotica in zit, gebruik van koffie, sinaasappelsap, alcohol, bewerkte voedingsmiddelen met geraffineerde koolhydraten, suikers en additieven, medicijnen, E-nummers en ga zo maar door.

Al die factoren benadelen het darmmicrobioom en dat kan op verschillende manieren tot uiting komen.


Doe hier de test voor jezelf. Hieronder wat meer uitleg rond enkele vragen die gesteld worden in de test.


1. spijsverteringsklachten

Aanhoudende spijverteringsklachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie, diarree en brandend maagzuur kunnen een teken zijn van een ongezond darmmicrobioom. Daarom hebben je darmen moeite om voedsel te verwerken, belangrijke voedingsstoffen op te nemen en de ballaststoffen uit te scheiden.


2. slapen of constant moe

Een ongezond darmmicrobioom kan mee aan de oorzaak liggen van slaapproblemen. Slaap wordt geregeld door verschillende hormonen waaronder serotonine, dat voornamelijk in de darmen wordt aangemaakt. Bij een ongezond darmmicrobioom is de serotonineproductie vaak laag.


3. somber gevoel

Serotonine is ook belangrijk om je goed te voelen. Daarom gaan darmklachten vaak gepaard gaan met stemmingsstoornissen of zelfs depressie. Omgekeerd geldt ook dat mensen die last hebben van depressieve gevoelens vaak baat hebben bij ondersteuning van de spijsvertering zodat de bacterieflora weer optimaal wordt.


4. huidirritatie

Huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis houden vaak verband met een beschadigde darm: een ongezonde samenstelling van het darmmicrobioom en aangetaste darmwand.


5. chronische ontstekingen

Er is een duidelijk verband tussen je darmgezondheid en de kracht van je immuunsysteem. Een darmmicrobioom met een ongunstige samenstelling genereert ontstekingsprocessen in je darmen, die bijdragen tot chronische ontstekingsprocessen in de rest van je lichaam. Dat kan zelfs leiden tot auto-immuunziekten waarbij je lichaam zichzelf aanvalt in de plaats van schadelijke indringers.


Ontdek welke specifieke klachten kunnen horen bij een verstoord evenwicht en doe de test


Voedingsvezels zorgen voor een krachtig darmmicrobioom


Je dagelijkse voeding bepaalt voor het grootste deel welke microben in je darmen leven. Idealiter bestaat di e dagelijkse voeding uit minimaal 500 gram groenten en 150 gram fruit zodat je zo’n 25-40 gram vezels per dag binnenkrijgt.

Er zijn oplosbare en niet-oplosbare voedingsvezels.

De dikke darmbacteriën gebruiken vooral de oplosbare vezels als voedingsbron. Die vezels noemen we daarom 'prebiotica'. 

De niet-oplosbare voedingsvezels zijn noodzakelijk voor vochtbinding en zorgen voor een soepele ontlasting. 

Beide types vezels bevorderen je spijsvertering en verbeteren je algehele darmgezondheid. Voldoende plantaardig voedsel en veel variatie in je eetpatroon zijn de sleutels voor een gezond darmmicrobioom.


Goede bacteriën leven onder andere van resistent zetmeel. Dit is een zetmeel dat wij niet kunnen verteren, maar waar die bacteriën dol op zijn. Dit resistente zetmeel zit bijvoorbeeld in groene bananen, zoete aardappel en natuurlijk in de FIBER (prebiotica die ik inzet in de praktijk en bij mezelf). Het is de optimale voeding voor de goede bacteriën terwijl de slechte bacteriën dit niet lusten.

Als je meer bacteriën wilt toevoegen, dan kun je eenvoudig de Pro-B nemen. Deze probiotica bevat verschillende bacteriestammen omdat diversiteit belangrijk is voor een gezonde darmflora.


Daarom zet ik voor mezelf en voor mijn klanten de pre- en probiotica in, in combinatie met het dagelijks drinken van mijn aloë vera. Net zoals de Fiber fungeert aloë vera als een prebioticum dat de groei van gezonde probiotische bacteriën in de darmen stimuleert. Aloë vera heeft heel wat voordelen die ik bespreek in mijn andere blogpost.

Met de C9 Cleansing Box zet je de eerste stap richting schone darmen en verbetering van je darmflora. Deze reinigingskuur helpt een normale darmfunctie te behouden en optimaliseert je spijsverteringsstelsel. Dit is vervolgens weer goed voor de vitaliteit en immuniteit.


Bij je bestelling ontvang je bovendien het handige F.I.T.boekje vol met tips en concrete dagmenu's die tijdens je kuur goed van pas komen, inclusief online coaching en support.

Stuur gerust vrijblijvend al jouw vragen door naar bless.bodyandmind@gmail.com 

51 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page